Laikā, kad Latvijas Universitātes (LU) Bauskas filiālē notiek ziemas uzņemšana Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 1. līmeņa profesionālajā augstākās izglītības studiju programmā “Pirmskolas skolotājs”, iepazīsimies ar LU Bauskas filiāles studentes Litas Savickas ceļu uz pirmskolas skolotāja studijām. Un, novēlot Litai panākumus studijās un darbā, teiksim paldies par apliecinājumu zināmajam teicienam, ka mācīties nekad nav par vēlu!

Kas motivēja izvēlēties studijas filiālē?

Bērnībā augu kopā ar lielu pulku bērnu. Man pašai ir divi brāļi un trīs māsas. Mēs ar jaunāko brāli bijām pastarīši. Un, kad tikko sākām iet skolā, vecākajiem brāļiem un māsām jau izveidojās ģimenes un radās bērni. Un bieži vien brāļu, māsu bērni bija kā pašas brāļi un māsas.

Tā kā dzīvojām laukos varējām gan daudz strādāt lauku darbus, gan arī kārtīgi kopā izspēlēties visādas spēles. Es bieži vien biju skolotājas lomā, jo biju vecākā no visiem bērniem. Biju izveidojusi klasīti, salikusi solus, man bija arī savs žurnāls un izdomāti uzdevumi, kurus devu bērniem pildīt.

Ar bērniem vienmēr esmu labi sapratusies, gan tad, kad pati biju bērns, gan arī tagad, kad esmu jau gados. Man patīk būt ar bērniem, un arī bērniem patīk būt kopā ar mani. Esam mācījušies gan rotaļas, spēles, gan veidojuši teātrus un mums visiem vienmēr kopā ir bijusi liela humora izjūta. Jau no bērnības esmu mācījusi bērniem visādus darbus – tos, ko pati esmu apguvusi.

Savā dzīves laikā esmu strādājusi un mācījusies dažādās jomās. Daudzus gadus esmu nostrādājusi par konditori (25 gadi), par pavāru – kādu laiku skolā. Bet, strādājot par konditori, man bija ienākusi prātā doma, ka vajadzētu izmācīties par bērnu auklīti. Tā arī izdarīju, pa vakariem gāju kursos un izmācījos, bet uzreiz nesanāca šajā jomā strādāt, iestājos strādāt kultūras namā par tehnisko darbinieku un paralēli izmācījos sociālās aprūpes kursus.

Visbeidzot radās uzaicinājums strādāt kādā no Jelgavas bērnudārziem par auklīti. Strādājot par auklīti, iedomājos, ka vajadzētu iet tālāk mācīties un ar laiku kļūt par pirmsskolas pedagogu. Izvērtējot iespējas, kur tuvāk dzīves vietai labāk mācīties, nolēmu, ka studēšu LU Bauskas filiālē.

Kāda ir studiju, darba pieredze

Apvienot studijas ar darbu nav viegli. Bet ar lielu gribasspēku un bērnu dēļ, vēl jo vairāk, var izdarīt visu. Protams, biedēja mans vecums, kurš jau ir tuvu 50 gadiem, bet kopā ar saviem diviem foršajiem bērniem un ģimeni, viss ir iespējams. Un nevar iztikt arī bez lieliskajiem darba kolēģiem un studiju grupas biedriem, lielu spēku un uzmundrinājumu grūtos brīžos dod Universitātes docētāji un filiāles vadītāji.

Arī darba vieta ir tā, kas nāk pretī un atbalsta. Kopā varam tikt galā ar jebkādām grūtībām.

Pozitīvie ieguvumi

Visi pasniedzēji ir lieliski, no tiem var ļoti daudz mācīties. Uzdevumi tiek uzdoti tā, lai mēs paši varam tos pielietot savā darbā, kā arī no katra pasniedzēja paliek prātā interesantie stāstījumi. Studiju laikā, jau strādājot ar bērniem, ir vieglāk saprast pasniedzēju teikto. Lieliski ir gan docētāji, gan studenti.

Varbūt ir kādi interesanti ar studijām filiālē saistītie notikumi?

Visi docētāji ir motivējoši. Katrs pastāsta savu dzīves pieredzi, kā pašiem gājis strādājot ar bērniem, man rodas lielāks un labāks priekšstats, kā labāk pielietot dažādas metodes darbā, dažādās mācību jomās. Bija un ir ļoti interesanti klausīties.

Patika 1.septembrī mums visiem – gan pasniedzējiem, gan studentiem – sniegtais koncerts, bija ļoti liels prieks klausīties.

Sasniegumi studijās/darbā?

Studiju laikā docētāji dod ļoti daudz ideju un gudrību. Studiju laikā var iemācīties labāk plānot savu laiku. Sākumā bija bail stāties tieši savu gadu dēļ, bet pašas bērni, pedagogi, filiāles vadība un darba kolēģi ļoti iedvesmoja.

Jebkuru profesiju ir ļoti labi studēt, jo zināšanas vienmēr noder. Esmu priecīga, ka studēju par pirmsskolas skolotāju. Ceļš, protams, nav viegls, bet prieks ir neatkārtojams, kad redzu, ko bērni ir sasnieguši un iemācījušies ar pieaugušo palīdzību.

Novēlu visām pirmsskolas studentēm, kuras ir nodomājušas mācīties, nezaudējiet prieku. Ar pacietību, mīlestību un ar mums līdzās esošajiem pedagogiem, docētājiem, vadītājiem un draudzīgajiem studentiem viss izdosies! Pievienojieties LU Bauskas filiālei! Un būs neatkārtojams prieks par padarīto!

Ziemas uzņemšana LU Bauskas filiālē notiks līdz 22. janvārim. Uzzini vairāk!

Uz tikšanos LU Bauskas filiālē!

 

Dalīties