Pirmdien, 12. jūlijā, noslēdzās pieteikumu iesniegšana un apstiprināšana Latvijas Universitātes (LU) un citu Latvijas augstskolu studiju programmās. Vienotajā uzņemšanā LU saņēmusi lielāko studētgribētāju pieteikumu skaitu starp visām augstskolām, turklāt reflektantu skaits audzis, sasniedzot augstāko rādītāju kopš 2012. gada.

 

Š.g. 13. jūlijā apkopotā informācija portālā Latvija.lv rāda, ka LU ir pārliecinoša līdere ar pirmo prioritāti apstiprināto pieteikumu skaitā. No 9376 pieteikumu iesniedzējiem, vairāk nekā puse, 4840, pilnīgi noteikti zina, ka savu galveno izvēli, pirmo prioritāti, atraduši starp LU piedāvātajām studiju programmām. Visās augstskolās, kuras piedalās vienotajā uzņemšanas sistēmā, kopā apstiprināto pieteikumu skaits 2021. gadā, salīdzinot 2020. gadu, pieaudzis par 147, bet LU par 349. Tātad LU popularitāte topošo studentu vidū ir augusi straujāk nekā vidēji citās augstskolās.

Šogad visvairāk reflektantu vēlas studēt ārstniecību – studijas šajā programmā kā pirmo prioritāti norādījuši 464 topošie studenti. Studiju programma “Ārstniecība” no pirmās vietas “izstūmusi” ilggadējo līderi – studiju programmu “Tiesību zinātnes”, kuru kā savu pirmo studiju prioritāti norādījuši 389 reflektanti, ierindojot to šogad tikai trešajā vietā populārāko studiju programmu topā. Otrajā vietā ir studiju programma “Psiholoģija”, kas kā prioritāra norādīta 439 pieteikumos.

No 10 populārākajām studiju programmām vienotajā uzņemšanas sistēmā, astoņas ir tieši LU studiju programmas. Jau minētajām trim pievienojas arī “Datorzinātnes” (372 pieteikumi), “Komunikācijas zinātne” (256), “Pirmsskolas skolotājs” (239), “Biznesa vadība” (238) un “Anglistikas, Eiropas valodu un biznesa studijas” (210).

“Uzņemšanas rezultātus vērtējam kā ļoti labus. Aizvadītais attālināto mācību gads nav mazinājis jauniešu vēlmi iegūt augstāko izglītību. Tā ir laba zīme ne tikai mums kā augstskolai, bet arī sabiedrībai kopumā. Kuplais pieteikumu skaits studiju programmā “Ārstniecība”, uz 40 budžeta vietām saņēmām 448 pieteikumus, arī maksas studijām pieteikumu ir divreiz vairāk, nekā studiju vietu, liecina ka topošie mediķi augstu vērtē iespējas izmantot jauno Zinātņu mājas infrastruktūru, sinerģiju ar daudzveidīgo universitātes dabas un sociālo zinātņu ekosistēmu,” teica LU rektors, profesors Indriķis Muižnieks. 

Reflektantiem, kuri būs ieguvuši studiju vietas LU, no nākamās nedēļas – 19. jūlija būs jāveic nākamais solis, proti – jāreģistrējas studijām un jāslēdz studiju līgums. To varēs izdarīt savā nākamajā fakultātē līdz 23.jūlijam. Visa informācija par uzņemšanas procesu Latvijas Universitātē lasāma www.gribustudet.lv.

Aktuālos datus par Latvijas augstskolām, kuras piedalās vienotajā uzņemšanas sistēmā un tajā iesniegtajiem pieteikumiem un studiju programmām var aplūkot Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā.

Dalīties