Izglītības terminoloģijas attīstībai un vienotas izpratnes veidošanai līdz 2022. gada novembrim tiks izstrādāta izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca latviešu valodā ar terminu ekvivalentiem svešvalodām. To paredz 2021. gada jūnija nogalē noslēgtais sadarbības līgums starp Izglītības un zinātnes ministriju un Liepājas Universitāti par pētījuma „Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca” īstenošanu. Liepājas Universitāte šajā pētījumā sadarbojās ar Rīgas Stradiņa universitāti un Latvijas Universitāti.

Pētījumā plānojot izveidot izglītības terminu skaidrojošo tiešsaistes vārdnīcu 3000 šķirkļu apjomā, kas saskaņota Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijā. Līdztekus latviešu valodai terminu ekvivalenti būs pieejama angļu, vācu, franču un krievu valodā.

Izglītības terminoloģijas precizēšana ir aktuālā izglītības pētniecībā. Tā ir nozīmīgā starptautiskās sadarbības veidošanai, izstrādājot publikācijas svešvalodas un veidojot starptautisko projektu. Tāpat terminoloģija ir būtiska izglītības zinātniskā studējošo pētniecības prasmju attīstībai. 

Pētījuma gaitā tiks apzināti arī esošās datubāzēs, terminu vārdnīcās un normatīvajos dokumentos iestrādātā izglītības terminoloģija, kā arī sniegti priekšlikumi par terminoloģijas aktualizācijas principiem.

Vārdnīca elektroniski būs pieejama Latvijas Nacionālajā terminoloģijas portālā  www.termini.gov.lv .

Pētījums „Izglītības terminu skaidrojošā tiešsaistes vārdnīca” notiek ar Eiropas Sociālo fonda atbalsta projektu Nr. 8.3.6.2/17/I/001 „Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmu izveide un īstenošana”.

Dalīties