Tikai gadu dzīvojam dažādu ierobežojumu valgos, bet jau šobrīd ir jūtamas to sekas visdažādākajās nozarēs, tostarp, izglītības sfērā. Skolās ieviestās attālinātās mācības ir liels izaicinājums kā skolēniem, tā pedagogiem

 

Kā zināms, atsevišķiem pieaugušajiem attālinātais darbs nevedas viegli, jo mājas apstākļos ir zināmas problēmas koncentrēties veicamajiem uzdevumiem. Taču jo spilgti tas iezīmējas attiecībā uz skolēniem - liela daļa izjūt pastiprinātas grūtības noturēt uzmanību, līdz ar to, skolotāja paustais un rādītais mēdz paslīdēt garām. Tāpat skolēniem mācību procesā pietrūkst autoritātes / palīgu. Normālos apstākļos, klasē, abas šīs funkcijas veic pedagogs - gan pieskatot bērnus un mudinot tos iesaistīties, gan vajadzības gadījumā pieejot klāt un individuāli paskaidrojot nesaprastos jautājumus.

Par cik daļai skolēnu trūkst nepieciešamās pašdisciplīnas, un šādos apstākļos tas nav nekas pārsteidzošs, tad, neizbēgami, veidojas zināšanu robi. Tie liedz ne tikai kvalitatīvi apgūt aktuālo mācību vielu, bet liks par sevi manīt arī vēlāk – pat pēc ārkārtas situācijas beigām, jo nereti katra nākamā mācību tēma balstās uz iepriekšējās. Problēmu apjauš gan pedagogi, gan bērni, gan arī bērnu vecāki, bet iespējamo risinājumu nav daudz. No vienas puses atliek cerēt, ka apstākļi iespējami drīz mainīsies un bērni varēs atgriezties skolas solā, no otras - ir steidzami jāaizlāpa ielaistos zināšanu robus, lai novērstu iespējamās problēmas nākotnē!

Viens no iespējamajiem risinājumiem ir privātskolotāju piesaiste tajos mācību priekšmetos, kas bērnam padodas visgrūtāk. Ierasti tā ir matemātika, angļu valoda, fizika, latviešu valoda un ķīmija. Kaut attālināti, taču individuāls darbs ar skolēnu ļauj rūpīgi pievērsties neskaidrajiem jautājumiem un sniegt saprotamas atbildes. Tas ļauj ne tikai aizlāpīt ielaistos zināšanu robus, bet arī pilnvērtīgi izprast aktuālo mācību vielu un pat sagatavoties gaidāmajiem pārbaudes darbiem.

Redzot problēmu un tās apmērus, biedrība "Jaunatne Latvijai" nolēma izveidot īpašu portālu, kurā apkopotu privātskolotājus dažādās Latvijas vietās un mācību priekšmetos. Tas ļauj bērnu vecākiem ērti salīdzināt dažādos piedāvājumus un atrast savam bērnam atbilstošāko pedagogu.

Un šāds portāls sniedz lielisku iespēju arī pašiem privātskolotājiem kļūt pamanītiem un sniegt palīdzīgu roku problēmas risināšanā. Jo sevišķi noderīgi tas ir studentiem, tostarp, topošajiem pedagogiem, kam paralēli studijām ir iespēja mazliet piepelnīties vai arī gūt neatsveramu pedagoģisko pieredzi caur brīvprātīgo darbu, izglītojot jaunatni šajā tik ļoti kritiskajā laikā.

Sludinājumu ir iespējams iesūtīt šeit.

Būtiski uzsvērt, ka šāda sludinājuma iesūtīšana ir pilnībā bez maksas. Biedrības mērķis nav savtīgi izmantot radušos situāciju vieglas peļņas gūšanai, bet gan sniegt savas zināšanas, radot risinājumu, kas kaut daļai Latvijas skolēnu pavērtu iespēju atgūt nokavēto un nonākt atpakaļ kvalitatīvu mācību sliedēs.

Dalīties